De Dansstijlen in de salsa

Er zijn veel verschillende dansstijlen in de salsa. Men zegt wel eens dat er net zoveel dansstijlen als salsadansers zijn. Dat komt doordat salsa een soort “free style” dans is. Elk Caribisch land heeft in principe zijn eigen salsadansstijl. Veelal danst men in die landen de salsa meer met gevoel en met weinig figuren. De bekendste stijlen die op de dansscholen in Nederland gegeven worden zijn:

De LA stijl

Hier het populairst is afkomstig van Los Angelos. Kenmerkend van deze stijl is dat er op “een lijn” gedanst wordt. Veelal blijft de man tijdens een figuur op een plaats dansen en verplaatst de vrouw zich in de figuren van de ene kant naar de andere kant van de man. Deze stijl wordt hier ook wel de Puertoricaanse stijl genoemd. Niet omdat men in Puerto Rico zo danst, maar omdat de Amerikanen in Puerto Rico grote salsacongressen organiseren waar de LA stijl en de NY stijl worden geleerd aan een wereldwijd publiek. Dat verklaart waarom deze dansstijl zo populair is in Europa.

De New York stijl

Is in Amerika het populairst. In deze stijl wordt veel aandacht gegeven aan de vrouw (styling). Eddy Torres is de meest bekende leraar in deze stijl, die in Amerika ook mambo dancing wordt genoemd. Mambo on two is het dansen van deze stijl op de twee. Even een kleine toelichting. Het salsaritme is gebaseerd op normaal acht tellen. Daarom telt men bij het lesgeven: een, twee, drie, pauze, vijf, zes, zeven, pauze. Begint men te dansen op de een dan noemt men dit het dansen op de een en begint men te dansen op de twee dan noemt men het dansen op de twee.

De Cubaanse stijl

Door de Cubanen ook wel de casino genoemd – is afkomstig van Cuba. Kenmerkend van deze stijl is dat de partners om elkaar heen draaien tijdens de figuren. Salsa is op Cuba de dans van de straat en is daarom minder gestileerd dan de twee andere hiervoor genoemde dansstijlen die in de Verenigde Staten zijn ontwikkeld. Het geheim van de techniek van het ingewikkeld uitziende voetenwerk van de Cubaanse stijl is een simpele loopbeweging met een pauze op de vierde en de achtste tel.

Veel dansscholen in Nederland geven les in dansstijlen die invloeden hebben van verschillende van deze dansstijlen. Tijdens de danslessen worden meestal ook andere dansen geleerd zoals: merengue en bachata (dansen uit de Dominicaanse republiek), chachachá (uit Cuba), zouk (uit Brazilië) etc.